1. Anvendelse2. Alarmeringsplan3. Telefonlister vandværkets bestyrelse, driftspersonale, håndværkere, materiel4. Telefonliste følsomme forbrugere5. Telefonliste beredskab, myndigheder, medier, rådgiver6. Oversigt over tilgængelig information om vandforsyningen7. Handleplan for etablering af nødvandforsyning8. Handleplan ved længerevarende strømsvigt9. Handleplan ved drikkevandsforurening10. Handleplan ved lækage/ledningsbrud11. Paradigme logbog
Ajourført: 01.10.2012 Af: Kasserer: Anders Laier
En beredskabsplan er en køreplan for, hvordan vandforsyningen skal gribe tingene an, når det ikke er muligt at opretholde den normale forsyningssituation.
Det kan eksempelvis være ved forurening af vandet, langvarigt strømsvigt eller stort ledningsbrud.
I en beredskabssituation har forbrugerne således enten intet vand, for lidt vand eller forurenet vand, der kan være sundhedsskadeligt.
I Silkeborg Kommunens Beredskabsplan For Vandforsyning er beskrevet, hvordan og hvor vandværket kan hente hjælp i sådanne situationer. Denne plan er udarbejdet og vedligeholdes af Silkeborg Kommunes Teknik- og Miljøafdelingen.
Det anbefales, at vandværket sammen med deres egen beredskabsplan vedlægger en udprintet udgave af ”Silkeborg Kommunes Beredskabsplan For Vandforsyning” og tilhørende "Liste med kontaktoplysninger" (Bilag 12 og bilag 13).
Vandværket bør desuden lægge en kopi af sin beredskabsplan på vandværkets hjemmeside sammen med et link til Silkeborg Kommunes beredskabsplan. Dette som en god information til forbrugerne, men også som en ekstra sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude, således at alle bestyrelsesmedlemmer og andre relevante instanser har adgang til planen via Internettet.
Vandværkets bestyrelse er ansvarlig for at beredskabsplanen løbende revideres – minimum 1 gang årligt.
Ved henvendelse om unormal vandforsyning skal vandværket eller den myndighed, der modtager meddelelsen handle som angivet i alarmeringsplanen.
Inden for normal arbejdstid vil henvendelsen almindeligvis blive rettet til enten vandforsyningen eller kommunen som tilsynsmyndighed for vandforsyningen.
Uden for normal arbejdstid er det Brand og Redning, der modtager henvendelsen.
Eksempler på henvendelser om en unormal forsyningssituation:
- Forbruger klager over vandkvaliteten
- Indberetning af sygdomstilfælde fra de lokale læger til embedslægen
- Indberetning om uheld med f.eks. kemikalier på en virksomhed
- Hærværk eller indbrud på vandforsyningens ejendom
- Trafikuheld med udslip af kemikalier
- Brud på større ledninger
- Rutinemæssig kontrol med vandkvaliteten påviser en forurening.
Henvendelse om unormal vandforsyning - Vandværkets driftsvagt/anlægspasser: